Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry tuottaa kierrätysalan palveluita Pirkanmaan talousalueella. Yhdistyksen tarkoituksena on olla kotitalouksille ja yrityksille taho, joka helpottaa tavaroiden kierrättämistä tai uusiokäyttämistä mahdollisimman tehokkaasti. Toimintamme on ympäristöystävällistä ja tarkka lajittelumme takaa sen, että kierrätykseen päätyvät tavarat ohjautuvat oikein eteenpäin.

Kaikessa lajittelussamme toteutamme lain vaatimaa etusijajärjestystä. Etusijajärjestyksen mukaan lajitteleminen tarkoittaa sitä, että ensisijaisesti pyrimme jätteensynnyn ehkäisyyn. Yhdistykselle lahjoitettua tavaraa käytetään ensisijaisesti sen alkuperäisessä tarkoituksessa – esimerkiksi pöytää pöytänä tai paitaa paitana. Jos tämä ei ole mahdollista, mietimme miten tavara olisi järkevä kierrättää eteenpäin materiaalina. Puramme esimerkiksi sohvan ja lajittelemme eri komponentit oikeisiin paikkoihin. Kangas tai nahka saattaa jatkaa kiertoaan vaikkapa Nextiilin ompelimoon. Metalliosat menevät käyttöön tai metallinkeräykseen jne. Materiaali päätyy vasta viimeisenä vaihtoehtona energiajakeeksi. Tällöin jätteen hyötykäytöstä saadaan lämpö- ja sähköenergiaa.

Yhdistyksen toiminnassa keskeistä on myös auttaa ja tukea pitkäaikaistyöttömiä työllistymään avoimille työmarkkinoille. Yhdistys pyrkii toiminnallaan ehkäisemään syrjäytymistä tarjoamalla kierrätysmyymälöissä sekä Nextiilissä työtä, koulutusta, valmennusta ja elämänhallintaan liittyviä tietoja ja taitoja. Yhdistyksessä on tarjolla työkokeilumahdollisuuksia sekä palkkatuettuja työpaikkoja. Nextiilissä tekstiilin lajittelu on valjastettu kuntouttavan työtoiminnan työkaluksi ja paja tarjoaa usealle kymmenelle henkilöille monenlaisia ja monen tasoisia työtehtäviä.

Yhdistyksen tarkoitus ei ole voiton hankkiminen, eikä toiminnan laatu muutoinkaan saa muodostua luonteeltaan pääasiallisesti taloudelliseksi. Yhdistys on mukana kierrätystä ja ekologisuutta edistävissä tapahtumissa ja koulutustilaisuuksissa.